NOVĚ mě najdeš na www.brunettie.com tak se zastav, těším se na tebe! ❤

pondělí 26. srpna 2013

Ekonomika kosmetiky - MAC tvářenky

Otázka, zda se vyplatí si kupovat dražší kosmetiku nebo ne je dána už odedávna. Myslím, že každá z nás si s ní minimálně jednou lámala hlavu o stojanu s high-end kosmetikou. A ať už je Váš názor na tu ,,dražší" kosmetiku jakýkoliv, čistě z ekonomického hlediska se dá přesně určit, zda se produkt vyplatí nebo ne. Užitný efekt se bohužel čísly vyjádřit nedá, takže se do rovnice nemůže ani promítnout. Zase ale na druhou stranu, užitek z toho máme každý někde jinde a každý očekáváme něco trošku jiného.


Dnes bych ráda zhodnotila mé milované tvářenky od MACu. Chápu, že z hlediska blogové a youtubové masáže už jsou některé z Vás na ně vysloveně alergické. A taky chápu, že z hlediska jejich ceny je spousta z Vás ani nevlastní. Ale tady nejde o rozhřešení zda je milovat nebo ne. Jde mi spíš o pochopení toho, jestli se vyplatí dát za tuhle krabičku 600,-


Ano, šest stovek je prodejní cena této pudrové tvářenky. Pro někoho je to částka nemyslitelná a při jejím vyslovení padá pod stůl a přitom si klepe na čelo, jak někdo může za něco takového jako je tvářenka dát tolik peněz. A to nikomu neberu. Chápu taky, že dívky a slečny z kapesného či příležitostných brigád by si jen těžko mohly dovolit něco takhle drahého. Ale co kdyby jsme si představili tu cenu v porovnání s gramáží?
Vemte si obyčejnou Essence tvářenku.U té se shodnem, že je dostupná téměř každému a tudíž si ji každý může dovolit či si na ni našetřit. Taková tvářenka má v průměru gramáž kolem 5g. Zatímco naše zmiňovaná MAC má gramů 6. A ano, počítáte správně, MAC je tedy o chlup větší. Když vezmeme v úvahu, že Essence stojí kolem 90,- a MAC 600,- vyjde nám, že 1 gram u Essence stojí 18kč a MAC vychází 100,- na gram. Řeknete si páni, to je rozdíl! Ale ještě se neukvapujte. Teprve začínáme.


Tohle je moje vlastní MAC tvářenka v odstínu DAME. Snažila jsem se ji vyfotit co nejvíc zblízka aby jste na ni názorně viděli, kolik jí ubylo. Pro úplné pochopení bych asi měla dodat, že tvářenku mám od prosince minulého roku, tj. 8 měsíců (bez pár dní) a pořád vypadá jako nová. Používám ji několikrát týdně a mám podezření že si ji tajně půjčuje i mamka. Tím chci říct, že je tvářenka používaná celkem pravidelně a neleží jen v šuplíku.
Vidíte tedy, že i po 8měsíčním používání na ní není skoro vidět, že bych do ní kdy zajela štětcem. Takže jsem za ni sice dala zmiňovaných 600,-, ale od té doby si teoreticky nemusím koupit žádnou tvářenku a myslím, že ještě dlouho nebudu muset. A mezitím co já si vesele používám MAC tvářenku, moje mamka už si kupuje třetí balení Essence tvářenky. Což už dělá zaokrouhleně 300,-. A pokud bude tvářenky spotřebovávat jako do teď, do konce roku si si koupí ještě jednu, né li dvě. Takže konečné skóre bude 500-600,- za rok. A to už je cena tvářenky od MACu, která do konce roku určitě vydrží a troufám si říct, že ještě dýl.

Teď nechám na Vás, jaký si z tohohle příkladu vezmete úsudek. Jestli není lepší si našetřit a koupit si jednu pořádnou krásnou a univerzální tvářenku, než si každé dva měsíce kupovat novou. U dražších tvářenek je také výhoda velkého barevného spektra, proto si můžete pořídit a vybrat tvářenku přesně pro Vás.
Chápu, že každý spotřebováváme věci jinak a jinak se na ně i díváme, ale chtěla jsem Vám ukázat, že někdy je cena jen číslo, které nepromýšlíme moc dopředu a dáváme někdy zbytečně přednost levným věcem, které nejsou tak úplně fér v porovnání cena x spotřeba. Někdy je lepší se zamyslet :)

25 komentářů:

  1. tvářenky MAC jsem si zamilovala, tento článek je hezky pojatý, souhlasím s Tebou:)

    OdpovědětVymazat
  2. já mám ráda jak levné, tak i drahé věci :) rozhodně si myslím, že připlatit se občas hodně vyplatí. MAC tvářenku zatím nemám, ale je to jen tím, že v Brně MAC není, jinak bych v obchodě byla pečená vařená, mám pár tipů na odstíny, které se mi líbí, ale chci je vidět naživo :) Dame mám na wishlistu taky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mám i levnější kousky samozřejmě, ale někdy je lepší kvalita než kvantita :) A pokud budeš mít někdy možnost mrknout si MAC tvářenky naživo, určitě do toho jdi :) A dame je skvělá a jedna z mých nejmilovanějších :)

      Vymazat
  3. Máš to hezky napsané a s každým slovem souhlasím. Nehledě na to, že zrovna Essence tvářenky moc na tváři nevydrží, na rozdíl od MACovských, které mi vydrží celý den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) A ta výdrž u Essence tvářenek ani nestojí za řeč :) Na rozdíl od catrice například:) Jedna z nejlepších drogérkových tvářenek ever :)

      Vymazat
  4. Já kopu jen za tým kvalitních tvářenek :) Pod tvůj článek bych se podepsala! Bohužel některé slečny tohle slyšet nechtějí a pořád budou cpát peníze do Essence a jiných a nikdy nedostanou takovou kvalitu a výdrž, jako od dražší tvářenky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo Rendy, myslím že spousta holek/dívek by si tohle měla přečíst a zamyslet se :)

      Vymazat
  5. MACovskou jsem nezkoušela, ale s výdrží je to jak říkáš - některých spotřebuješ gramy a gramy, jiné moc neubývají. Milovanou T.Le Clerkovskou (která byla fakt maličká) jsem měla snad tři roky! Takže tam se cena prostě stírá... Veronika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně jak píšeš, sice je na začátku ta investice větší, ale z dlouhodobějšího hlediska je to minimální :)

      Vymazat
  6. Mám třeba i "blbou" Bourjois za necelé tři stovky a taky na ní není vidět, že by ubývala, kdežto v Coloramě od Maybelline už je po pár použitích pěknej ďolík (o její výdrži ani nemá cenu mluvit).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já třeba Bourjois vůbec ráda nemám, ale někdo ji může zbožňovat, chápu :) Ale přesně jak píšeš s tím Dermacolem, tak tak jsem to měla s pudrem od Dermacolu, hrůza děs :/ Po pár použitích vypadá jako kdybych ho měla x měsíců.

      Vymazat
  7. Moc pěkný článek. Zkušenost s tvářenkou nemám a asi by mi bylo líto dát tolik peněz za tvářenku, ale kdo ví. To co píšeš dává smysl a už mockrát se mi to potvrdilo. Moje mamka vždycky říká: "Nejsem tako bohatá, abych si kupovala levné věci." :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Krásné pořekadlo, mamka ví o čem mluví :) A chápu, že někomu je tolik peněz prostě líto dát za něco tak ,,povrchního" jako tvářenku :)) Ale víš jak, nikdy neříkej nikdy :)

      Vymazat
  8. I levné tvářenky mohou být jemně mleté = dlouho vydrží, mám tvářenku od BarryM (10g!), nebo Dermacolu a používala jsem obě dvě denně a vydržely přes dva roky.. Bourjois.. umím tedy koupit za stovku a vydrží mi stejně jako tobě za 600,- :)
    Ale chápu jak o myslíš a souhlasím, v tomhle třeba zrovna u stínů. Od té soby co mám Urban Decay, bych dvě stovky za obyčejnou paletku nevyhodila, protože vím, že oni mi za 500,- dají štěteček, lesk, božský obal a neskutečně kvalitní stíny :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Se stíny UD máš úplnou pravdu a plně souhlasím :) Jinak neříkám samozřejmě, že pokud je tvářenka levná, nemůže dlouho vydržet :) Jen když si kupujeme radši levnější věc než dražší, musíme se zamyslet i nad dlouhodobým efektem :)

      Vymazat
  9. Ano chápu a na druhou stranu ti závidím, že se spokojíš s jednou barvou tvářenky, kterou jsi schopná nosit každý den po celý rok. Já bych asi měla problém vybrat si právě tu jedinou, pro mě pravou (co se odstínu týče). Přeci jen studená růžová a teplé zlato-hnědé stíny? To mi prostě nejde dohromady. Zrovna jako nějaká univerzální barva, která ale zase nebude na první pohled tolik vidět. Jsem holt člověk, co si ráno dává pokaždé jinou barvu stínů podle nálady a "chutě" na tu a konkrétní barvu, zrovna jako ráno vím, že potřebuju námořnicky modrý světr, zatímco druhý den to může být nevinná starorůžová. Nosit jednu barvu tvářenky celý rok by se mi prostě omrzelo, takže v mém případě by ta počáteční investice nebyla 600 Kč, ale víc... (abych měla co střídat, minimálně studený odstín s teplým, výraznou barvu s neutrální atd.) Čímž ale nijak nezpochybňuju fakt, že rozdíl mezi tvářenkou Essence a MAC je obrovský (na druhou stranu můj osobní rozdíl mezi tvářenkou Bourjois a krajkovou Dermacol je v neprospěch Bourjois).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nee tak to není :) Já mám tvářenek bohužel víc, než se sluší:) A taky je střídám. Ale tahle MAC je moje srdcovka, protože jsem si ji kupovala mezi prvními ,,lepšími", takže se k ní ráda a často vracím. Mimo to miluju její barvu, která mi perfektně sedne :)Co se týká Bourjois tvářenky tak tu mám jednu a výslovně ji nesnáším :D

      Vymazat
  10. Ja mam doma tiez viacero farieb a striedam ich nielen denne ale aj za obdobie. Inak nehovorim, ze sa drahsie veci neoplatia ale napriklad ja mam doma Essence licka uz 8 mesiacov a ubytok je minimalny. Za to minuly rok som si kupila Pupu za 16 eur, ktora mi vydrzala ani nie pol roka.Naozaj zalezi od vyrobku

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jak jsem psala, každý má míru vypotřebovávání někde jinde:) Chápu, že někomu může Essence tvářenka vydržet ,,roky" :)

      Vymazat
  11. Musím jen a jen souhlasit. :) Sice zatím žádnej Mac nemám, ale třeba tvářenky od Bourjois by se do těchto počtů daly také započítat, už jen proto, že cena je cca 250 kč, ale má jen 2,5 gramu ... Takže vlastně vyjde ještě dráž než tvářenka Mac, ale tyhle počty s gramáží už málokdo chce vidět. :)

    OdpovědětVymazat
  12. Tak ono to je hodně individuální, asi jsem spokojená s "malou" Bourjois za 250, ale mám jí dva roky, z toho rok používám denně a nevidím moc úbytek a to nešetřím :) Naopak takové Meteority - o kterých všichni píšou, jak vydrží do důchodu - tak prdlajs, mizí mi před očima!
    A zas výhoda toho, že si někdo kupuje 5x do roka Essence je třeba to, že nemá naráz velký výdaj, vícekrát do roka si jde udělat radost, povybírá různé odstíny, někdy si vezme třeba LE, což u MACu by vyšlo hodně draho :-D Holt ta kosmetika je klasický případ toho, kde jde o pocity a vlastně ne až tolik o "nakoupit co nejvýhodněji" - tedy aspoň u mě.
    Někdy bych od Macu něco chtěla a vyšší investici se úplně nebráním, jenže mám všeho dost a navíc ten MAC obchod je mi vrcholně nesympatický, taková nepřátelská atmosféra až :-D se tak bojím vlézt!

    OdpovědětVymazat
  13. Mám doma odstín "MOCHA" - byla to láska na první pohled. A je to láska i na ten poslední, je skvělá, moc mi vyhovuje! :)

    OdpovědětVymazat

Za každý komentář jsem vděčná a moc si ho vážím !♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...