NOVĚ mě najdeš na www.brunettie.com tak se zastav, těším se na tebe! ❤

pátek 7. února 2014

Ekonomika kosmetiky - HIGH-END paletky

Upřímně řečeno, si nadpisem článku nejsem tak úplně jistá. Vemte si totiž, že pro každého znamená slovíčko ,,drahé" nebo ,,levné" něco jiného. Každý jinak vnímáme cenu a každý jsme schopen utratit určitou sumu peněz za něco jiného. Na druhou stranu jsou lidé, kteří by tuto určitou sumu za věc rádi utratili, ale nemůžou, protože ví, že na to jejich rozpočet nestačí.
A stejně tak jako je pro každého hranice drahé věci jiná, je i pojem ,,high-end" . Pro mě je tento pojem něco, co začíná řekněme od tisícovky a pokračuje dál. Ale to jen tak na úvod.


Na dnešní článek mi bude k dispozici a k pomoci všemi známá a milovaná NAKED paletka od Urban Decay. Myslím, že mezi Vámi není nikdo, kdo by tuhle paletku neznal nebo ji alespoň někdy neviděl. A většina z nás ji také považuje za jednu z high-end paletek. Přece jen, paletka za cca 1400,- je třeba pro mě už ,,drahá" a spadá do zmiňované kategorie. Jenže, je opravdu drahá?
Jistě, dát tolik peněz najednou JEN za paletku, může být pro někoho nepředstavitelné. Ale co když si ten samý člověk, který si ťuká na čelo, že jste mohli tolik utratit za jednu paletku, nakoupí x stínů od essence, jeden za cca 60,-? Opravdu jsou stíny v NAKED paletce tak drahé, jako se zdají při jejich sumarizaci?


Prvně musíte uznat, že takové stíny běžně v drogerii nenajdete. A říkejte si co chcete, ani v žádné jiné značky. Plus ke krásným odstínů přičtěte úžasnou konzistenci a funkčnost a vyjde vám něco nevyčíslitelného. Ale protože je tenhle článek věnován právě ekonomice a číslům, počítat spolu budeme. A to hned. Vezměte si samotnou paletku, která ukrývá 12 stínů. Budu brát, že paletka mě stála 1.300,- na www.hqhair.com, kde je poštovné zdarma. Takže pořizovací cena je těch třináct stovek. Tím pádem vychází, že jeden stín stojí zaokrouhleně 108 Kč. A to už zase není tak moc ne? Když si porovnáte cenu stínů Essence, Rimmel nebo třeba Maybelline a od UD, pak porovnáte kvalitu - co Vám vyjde?

Další část, nad kterou se musíme zamyslet je výdrž. A tím teď nemyslím výdrž stínů na oku jako takových, ale jejich gramáž. Každý stín v paletce má totiž 1,3 g, například zmíněné Essence mají sice 2,5 g, jenže, stíny Essence či jiných značek, většinou více práší a tím pádem určité procento z výrobku vyhazujete oknem. A stíny UD drží krásně v paletce a nikde nic zbytečně nelítá.
No a teď si vemte, kolik těch stínů například zmíněné Essence si třeba za rok koupíte. Pokud máte nějkaý oblíbený stín, který používáte často, tak se Vám určitě stane, že se stín snadněji rozbije či se vyplýtvá rychle. To já mám už NAKED přes rok a stíny vypadají pořád skvěle a myslím, že mi budou sloužit ještě hodně dlouho. Mezitím , co bych si koupil už pátý stín jiné značky.

A samozřejmě nehledě na to, že máte v paletce nespočet námětů na líčení a barevné kombinace. Ale to přece Vám, kosmetickým nadšencům nemusím říkat. Spíš mi jde o to, aby než budete příště lámat rukama nad tím, jak je ta paletka/pudr/tvářenka drahá, zkuste se na to podívat z jiné stránky a zkuste si to spočítat :)

9 komentářů:

  1. Je to presne ako vravíš, každý z nás si pod pojmom "drahá kozmetika" predstavuje niečo iné. Ono ako si poňala tento článok a "výpočty" tak naozaj tá paletka nepríde na veľký peniaz, avšak ja by som sa na to pozerala aj z toho pohľadu, ako často odtiene v paletke (či už tejto alebo ktorejkoľvek inej) využijem.. Predsalen ak sú to nejaké pestré a výrazné farby, tak pre mňa je to záležitosť skôr na príležitostné použitie a teda ak to využijem 3-krát v roku, tak je to pre mňa zbytočne drahá sranda a zase skladovať nejakú paletku 10 rokov sa mi tiež moc nechce. Ale ak sú v paletke farby, s ktorými by som sa vedela nalíčiť naozaj každý deň a reálne som tú paletku využívala, potom je tá cena prijateľná. Na druhú stranu sa ale môže zdať byť cena vysoká pre mňa z pohľadu študentky, ktorá nemá brigádu a preto je pre mňa nepredstaviteľné z môjho malého rozpočtu len tak vyhodiť 50 euro za paletku. Proste aby som si ju mohla reálne dovoliť, musela by som si každý mesiac odkladať nejaké tie prachy bokom, ale toto sú také veci, že sa pre mne veľmi rýchlo nadchnem keď ich vidím na nejakom blogu krásne nafotené, ale o týždeň si na ne už ani nespomeniem.. :-D Preto sa mi skôr stáva, že mám veľa lacnejších značiek, lebo keď sa mi na nejakom blogu páčia, viem si ich v krátkom časovom horizonte kúpiť, lebo na ne nemusím pol roka šetriť.. Dúfam, že chápeš čo chcem povedať.. :-)

    Zuzana Stanko | www.sueandcolours.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  2. Máš naprostou pravdu:) Už jsem svůj přístup taky změnila z nakupování spousty levnější kosmetiky na občasné šetření a koupení kvalitnějších a o něco dražších kousků:)

    OdpovědětVymazat
  3. Mozem len suhlasit.. :D V konecnom dosledku, jedna kvalitna vec sa vzdy viac vyplati ako vela nekvalitnych - a v pripade kozmetiky, kvalita a cena su obvykle (aj ked netvrdim ze nie su vynimky) v priamej umernosti..
    Co sa tyka essence - zatial som okrem tekutej linky olutovala vsetko co som kupila :D Ich tiene su ako zly vtip a o ruzoch ani nehovorim.

    macabre-moon.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  4. Mně by zajímalo, proč všichni omílaj,jak Naked vydrží roky. Mám jednu paletku od UD, a stíny se vypotřebovávají teda naprosto stejně, jako ostatní značky...

    OdpovědětVymazat
  5. človek nieje taký bohatý aby si kupoval lacné veci . . .

    OdpovědětVymazat
  6. No nevím.....já si raději koupím xx jiných paletek a stínů např. od Sleek a jsem spokojenější než s jednou paletkou od UD. Nepřijde mi zas tolik úžasná a bomba jak všichni pořád píšou, ale pravda, nemůžu hodnotit něco co nemám. Kdybych ji dostala nebo by mi ji někdo koupil asi bych nic nenamítala, ale za svoje peníze bych si ji asi nikdy nekoupila. Raději si za těch třináct stovek koupím 3 nebo 4 paletky od Sleeku, které jsou překrásné a barevné. Ale můj názor, samozřejmě respektuji i ostatní :)

    OdpovědětVymazat
  7. Tak já tuto paletku taky vlastním a nedám na ni dopustit. Prostě jsou to opravdu kvalitní stíny, krásně se s nima pracuje a drží mi na oku celý den beze změny :) Už jiné paletky ani nepoužívám. Nejprve, když jsem viděla tu částku, řekla jsem si, jak někdo může dát tolik peněz za jednu paletku, ale nedalo mi to a pořád jsem o ni někde četla a spočítala si, že to zase tak drahé není, když vezmu v úvahu kvalitu, výdrž, pigmentaci....a jsem fakt ráda, že ji mám :)

    OdpovědětVymazat
  8. Je to úplna pravda. Niekto si nakúpim veľa kozmetiky v hodnote 1 300Kč a potom prekrúca očami nad tými, čo si kúpia jednu paletku za 1 300Kč. Je to o prioritách a o tom, ako sa ľudia pozerajú na veci a že vlastne míňajú na veci, ktoré sú niekedy úplne zbytočné, hlavne, že to stojí menej.

    http://www.katy-webside.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
  9. ta cena je dost relativní, protože jak píšeš, tak jeden stín vychází tak okolo té stovky, což fakt jako hrozný není a i přes tu menší gramáž ty stíny vydrží dlouho. sama bych si ji sice nekoupila (vrtám si koleno ačkoliv vím, že by to byla investice, která se vyplatí) a samozřejmě asi těžko si ji koupí někdo, kdo se maluje dvakrát do roka :D kvalitou se těmhle stínům vyrovná jen máloco, to je jasný. každý má ale samozřejmě své priority a ani po přečtení článku nebude přesvědčený, že 1 300 Kč za paletku 12 stínů není málo.

    OdpovědětVymazat

Za každý komentář jsem vděčná a moc si ho vážím !♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...