NOVĚ mě najdeš na www.brunettie.com tak se zastav, těším se na tebe! ❤

pátek 15. listopadu 2013

Zkouškové - jak se učím, jak to zvládám, jak relaxuji, jak k tomu zvládám práci...

Možná při přečtení názvu článku si klepete na čelo a říkáte si, že je přece zkouškové později, ne teď v půlce listopadu, tak co nám to tady ta Terka píše? Terka píše ze své zkušenosti, protože počínaje dnešním dnem mi začíná zkouškové období na VŠ. Je to z toho důvodu, že náš školní rok se skládá z trimestrů, nikoliv ze semestrů. Protože to vysvětluji každému, kdo se mě ptá na VŠ, stručně to vysvětlím i Vám - jedná se o to, že v každém trimestru máme 3 předměty, každý trimestr většinou trvá cca 2 měsíce, ve kterých se konají přednášky. Následně je pak zkouškové (cca měsíční), a pak zase následuje další trimestr. Takže to máme maličko posunuté než většina VŠ, ale co s tím nadělám, že jo.


Jelikož jsem byla holka šikovná a nějakým zázrakem se mi podařilo udělat jednu ze tří požadovaných zkoušek dřív, zbývají mi už jen dvě. A to jmenovitě Mediální komunikace a komunikace marketingová. Samozřejmě jsem byla tak hloupá, že tu nejjednodušší jsem si udělala jako první. No, alespoň mám víc času na ty dvě.
Na druhou stranu, pojem ,,mít víc času" je opravdu hodně relevantní, protože toho času zas tolik nemám. Jak už totiž většina z Vás ví, při škole i pracuju, takže dny, které mám mít volné a učit se na zkoušky, sedím od 8:00 do 17:00 u práce. Takže se učím po večerech a o víkendech.
Celkově pro mě platí, že se mi nejlíp učí buď dopoledne, kdy mi přijde, že můj mozek pracuje daleko produktivněji než odpoledne, a večer, kdy si lehnu do postele a soustředím se daleko víc. Je sice pravda, že většinou v té posteli taky i usnu, ale předtím se aspoň trochu něco naučím.

Takže obecně si myslím, že je nejlepší se učit dopoledne, dokonce jsem někde četla, že je na to i nějaká studie, že prý mozek vykazuje nejvyšší možný bod aktivity v 11hodin dopoledne. Naopak odpoledne, většinou po obědě vykazuje aktivitu nejmenší. Co prý je opravdu škodlivé je učit se při jídle. Ale upřímně, kdo to z nás někdy neudělal? Znáte to, nestíháte, sedíte u talíře plného bramboračky a tak chcete využít čas. Klasika.
Taky je prý nejlepší se učit v rozmezí úterý-čtvrtek, kdy si prý zapamatujeme nejvíc. No celkem škoda, že pracovní týden je od pondělí do pátku.

Pokud si ale najdu čas a náladu na učení (nebo už mi teče do bot a krátí se čas) tak se nejraději učím buď ve zmiňované posteli nebo při chození. Takže když se učím při chození tak vypadám jako blázen, který chodí bytem sem a tam, ale já si nemůžu pomoct, přijde mi, že se toho naučím prostě víc.
Styl učení máme už asi každý vychytaný, ale já se nejraději učím tak, že si nejdřív kapitolu v učebnici projdu, podtrhám co je podle mě důležité nebo zvýrazněné, a až pak se vrátím na začátek a zvýrazněné části se učím. Dřív jsem dělala to, že jsem si celou kapitolu nejdřív přečetla a až pak se ji učila, jenomže tak jsem zbytečně plýtvala časem čtením,ze kterého jsem si nic nepamatovala.
A když už si myslím, že to všechno umím, ráda si svými slovy odříkávám nejdůležitější věci všech kapitol, jen tak pro pořádek a zopakování.

A stejně důležité, jako učení samotné, je relaxace a odpočinek. Nejsme stroje abychom pracovali a učili se 24 hodin denně. Někdy je potřeba se jít projít, vyjít si ven s kamarádkami, udělat si radost nebo jen zkouknout oblíbený seriál. Samozřejmě, že prokrastinace světem vládne, takže toho odpočinku je dost, ale všeho s mírou a taky občas do toho odpočinku zahrňte i učení, abyste pak u zkouškového nebyli jen schopni vyjmenovat všechny momenty nového dílu, ale rozdělení komunikačního mixu už ne. :)


Celý tenhle dlouhý článek bych asi shrnula s tím, že práci a školu zvládám tak, že učení je moje večerní a víkendová činnost a práce moje všední činnost. A samozřejmě taky využívám času při jízdě tramvají, metrem, autobusem...vždyť to znáte. Co se týká učení jako takového, musí se Vám do toho alespoň trochu chtít - když půjdete s odporem, půjde to daleko hůř. Já třeba si vždy slibuji malé, bezvýznamné odměny. Bombon, kávu, seriál, prostě cokoliv co Vás namotivuje k tomu, sednout si k učebnici tak nudného a hrozného předmětu. Ale ne, aby ste to přehnali - musíte i odpočívat ;)

Jak jste na tom se školou Vy? Co na Vás platí a jak se učíte?

5 komentářů:

  1. Mediální komunikace a komunikace marketingová jsou v pohodě, loni jsem z nich dělala zkoušky a není to nic těžkého, to zvládneš s přehledem, držím pěsti ;)

    OdpovědětVymazat
  2. tak můj mozek je v 11 dopoledne ještě těžce mimo :D mně se zas líp učí odpoledne, nejvíc jedu mezi 16 a 19 a učím se v noci, ráno zas víc spím. první čtení musím sedět vždycky u stolu, zvýrazňovačová královna :D ale opakuju vždycky v posteli, i když by se to nemělo. a u jídla se teda snažím neučit, nechci mít kvůli škole vředy, ale těsně před zkouškama stejně moc nejím, mám stažený žaludek. v práci jsou naštěstí vstřícní, takže si beru studijní volno klidně i na měsíc, akorát pak teda "suším hubu" :D hodně nakupuju přes net, abych se odstresovala, ale příjem nulový :D

    OdpovědětVymazat
  3. Já se nejraději učím se zapálenou svíčkou a horkým čajem :). Ale jsou dny, kdy se k tomu fakt nedokážu dokopat a doháním to o přestávkách a volnějších hodinách, taky to podle toho vypadá :D.

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj,
    já se nedokážu učit večer nebo jako někdo přes nos, chodím spát se slepicema, takže když zapadne slunce začnu zívat. Celkem na mě funguje přeříkávání si učiva nahlas.
    Ale nejhorší je se k tomu dokopat :-D

    OdpovědětVymazat
  5. Mám to jako ty a tou hlavní části učení se taky probírám dopoledne. Jakmile vstanu, mám nejvíce energie, tak se do toho hned pustím, ať to mám z krku a po celý zbytek dne si můžu říct, že už jsem pro to něco udělala. Večer se poté učím spíše zábavněji a obecněji i trochu pro odreagování, takže sleduju různé přednášky, online kurzy, videa na Youtube k dané tématice. Je to takové odlehčující, ale mozek si toho docela dost zapamatuje.

    OdpovědětVymazat

Za každý komentář jsem vděčná a moc si ho vážím !♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...